keskiviikko 17. elokuuta 2016

Onko minusta kestovaippailijaksi?

Ensimmäistä kertaa vauvajuttuja kirpparilla tutkiessani löysin muutamat käyttämättömät äitiyspakkauksen taskuvaipat parilla eurolla. Vaikutti tarpeeksi simppeliltä, imut vaan taskuihin ja menoksi. Päätin ottaa ne ikään kuin varmuuden vuoksi, jos vaikka tulisi käytettyä. Noh, eihän se sitten siihen jäänyt. Ensin piti googlettaa miten näitä hoidetaan ja käytetään ja niin eksyin kestovaippojen ihmeelliseen maailmaan..tässä hieman muistiinpanojani.
Muksut All-In-One

Kestoilun etuja
  • Säästät luontoa
  • Säästät rahaa
  • Vältyt kertakäyttövaippojen kemikaaleilta
  • Vältyt kantamasta vaippoja kaupasta kotiin ja kotoa roskiin
  • Kivoja kuoseja jokaiseen makuun
Kun aloittaa kestoilun ei kannata ostaa suuria määriä samoja vaippoja kerralla, vasta kokeilemalla tietää mikä merkki ja malli sopii oman vauvan takamukselle. Yhden koon vaipat eivät ilmeisesti ole vastasyntyneelle ihan parhaimpia. Suositeltuja vaihtoehtoja tuntuvat olevan harsot tai joustofroteinen  "röyhelöllinen"(reisikuminauha muodostaa reunaan röyhelön) sisävaippa + villahousut tai S koon kuorivaippa. Harsosta saa taiteltua erityisesti pienelle vastasyntyneelle sopivia versioita. Harson voi taitella ensin pienemmäksi taittamalla kaikki kulmat sisään keskelle, kuin kirjekuoressa, jolloin siitä saa pienemmän paketin. Kuten tässä youtube-videossa on taiteltu vastasyntyneelle sopiva minileija. Ei näytä vaikealta!



Maitokakan saa napattua taittelemalla harsoon "kakkakourun". Taittele ensin origamitaitos tällä ohjeella ja pue se vauvalle tämän ohjeen kanssa. Helppoa kuin heinän teko. Maitokakan saa pestyä harsoista liottamalla niitä sappisaippuavedessä. Harson ja takapuolen välissä voi myös käyttää riisipaperia jonka voi käytön jälkeen heittää pois tai pestä (kestää 2-5 pesua) tai kuivaliinaa. Kuivaliinaksi sopivia kankaita ovat coolmax, fleece ja kuivaliinaneulos. Fleecestä voi helposti itse leikellä sopivia paloja sillä sen reunat eivät purkaannu. Harso + villahousut on kunnon perinteinen vaihtoehto.

"Haiseehan se jaska..vaikka Pradaan kietois"
-Äitini toteamus keskustellessa likavaipoista pyykkikorissa vs. roskiksessa

Villahousut ja harso vastasyntyneelle
Villavaippahousut epäilyttivät minua eniten..Eivätkö ne ole kamalan paksut ja kuumat? Joka paikassa kuitenkin kehutaan villan mukavuutta. Se hengittää, on antibakteriinen, kaipaa pesua harvoin, on vedenpitävä, talvella lämmin ja kesällä viileä, imee kosteutta mutta tuntuu kuivalta..Villahousuja käytetään sisävaippojen tai harsojen päällä. Voi käyttää myös lisävarmistuksena kertakäyttövaippojen päällä.

Villavaippahousu
+luonnollinen
+antibakteerinen
+hengittävä
+tuuletus käytön jälkeen, pesu n. kahden viikon välein
-käsinpesu ja lanoliinitus
Alle harsotaitos tai sisävaippa

Harsotaitoksia

Harsot
+edullisia, monikäyttöisiä
+useita taittelumahdollisuuksia
+kuivuu nopeasti
-paksu, imuteho paksuuteen nähden huono
-himan työläämpi 
Harson päälle villahousut tai kuorivaippa

Sisävaippa, sisätäyttövaippa
+edullinen hinta
+sopii hyvin vastasyntyneelle
päälle tarvitaan kuori tai villahousut

Kuorivaippa
+ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen
+sisään voi laittaa sisävaipan, harson tai taittoimun

Sisävaippa ja kuori
PUL-taskuvaipat
+ohuempi
+erilaisilla imuilla muunneltavissa
+helppo täyttää valmiiksi monen päivän vaipat kerralla
+sisältää usein vuotosuojan maitokakalle
-PUL-kangas ei hengitä, voi hiostaa

AIO eli all in one vaipat
+kaikki tarvittava samassa paketissa
+helppo käyttää
-osassa AIO-vaippoja ei mahdollisuutta lisäimuille
-kuivuu hitaasti
-kallis hinta
-huono yövaippana, ei imua vaipan sivuilla

Yhden koon Pilvi taskuvaippa                                     Yhden koon TotsBots taskuvaippa
Kuivaliina
Lisää vaipan mukavuutta, tuntuu kuivalta ja mukavalta ihoa vasteen. Kannattaa jättää pois siinä vaiheessa kun alkaa opetella kuivaksi (märkä vaippa tuntuu epämiellyttävältä joten lapsi oppii välttämään housujen kastelua). Jos lapsi on kovin liikkuvainen eikä liina pysy paikallaan voi esim. fleecestä helposti ommella vaipan alle laitettavat "alushousut" lisäämään mukavuutta yövaippaan.

Imuja on miljoona erilaista. Eri mallisia ja eri materiaaleista. Uudet imut saavuttuavat parhaan imutehonsa vasta n. kymmenennen pesukerran jälkeen. Tästä syystä olen heittänyt uudet imut mukaan pesukoneeseen aina kun mahdollista. Pesuaineen tulee ola zeoliititon, sisältää enintään 5% saippuaa eikä ollenkaan valkaisuainetta, eikä huuhteluainetta saa käyttää. Olenkin korvannut huuhteluaineen etikalla aina kun heitän imut mukaan. Kaikkiin muihin paitsi taskuttomiin AIO-vaippohin voi laittaa lisäimuja mielensä mukaan ja opetella mikä on omalle vauvalle paras vaihtoehto mihinkin tilanteeseen. Imut kannattaa laittaa siten että lähimpänä takapuolta on nopeasti imevä kangas kuten flanelli, frotee, harso tai mikrokuitu (huom. ei mikrokuitua ihoa vasten) ja seuraavana kerroksena hitaammin mutta enemmän imevä kangas kuten bambu, hamppu, turve, pellava tai villa. Imuksi voi hätätilanteessa taitella vaikka vanhan t-paidan!
Taittoimuja ja lisäimuja
En itse edes uneksi täyskestoilusta vaan asetan näin alkuun tavoitteeksi kesto päivässä, alkaen siitä kun olen toipunut synnytyksestä. Kestoillahan voi juuri niin paljon kuin haluaa. Yleisin tapa näyttäisi olevan kotona päivällä kestoilu, kodin ulkopuolella ja yöllä kertikset. Hoitolaukussa voi kuitenkin pitää PUL-kankaasta tehtyä likavaippapussia jolloin vaipanvaihto kauppareissullakaan ei ole ongelma. Myös yökestoilu voi onnistua pienen opettelun ja kokeilun jälkeen.  

"Yökestoilusta ei kannata ottaa paineita. Mutta hyvä nyrkkisääntö ollut meillä, että se imumäärä, mikä toimii päiväkäytössä 3-4h vaihtovälillä täytyy kertoa kolmella. Itse suosin bambu- ja hamppuimuja öisin. Esim päällimmäiseksi sisätäyttöön nopeasti imevää mikrokuitua tai mamidean miniharso (nappaa pissan nopeasti), keskelle bambua tai bambuhamppua ja pohjalle hamppu tai turveimu. Päikkäreille riittänyt esim harso ja bambuimu vaippaan ja voinut käyttää millaista vaippaa tahansa, myös taskuja. Ekat viikot joutuu usein öisinkin vaihtelemaan kakkavaippoja, niin silloin ei ole tarvinnut kolminkertaistaa yöimujen määriä." 
-kestoilupro yökestoilusta

Olen kerännyt erilaisia vaippoja ja tarvikkeita käytettynä halvalla ja hankin sitten lisää kun näen mikä meillä toimii vai toimiiko mikään. Lisätietoa kestojen ihmeellisestä maailmasta löytyy hyvin VaippaWikistä ja Kestoillaan-blogista.

Kestoillaanko teillä?




4 kommenttia:

  1. Mä niin kuvittelin kestoilevani ennen lapsen syntymää. Mulla oli jotain kestovaippoja, kun olin jostain saanut. En kuitenkaan koskaan oikein ehtinyt/jaksanut perehtyä asiaan, joten niiden testaaminen/käyttö jäi kokonaan. Ehkä jos lähipiirissäni olisi ollut joku kestoilija niin olisi ollut helpompi aloittaa. Nyt ollaan jo niin totuttu kertakäyttövaippojen käyttöön. Nostan kyllä hattua kaikille niille, jotka kestoilevat. Itse olin tosiaan ajatellut kestoilla, sillä kertakäyttövaippavuori on aikamoinen jo yhdeltä vauvalta :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä varmasti helpottaisi aloittamista jos olisi joku tuttu kestoilija auttamassa. Mutta hei koskaan ei ole liian myöhäistä :) Kestot voi auttaa myös kuivaksi opettelussa, löytyy ihan siihen tarkoitukseen tehtyjä harkkahousuja :)

      Poista
  2. Tää olikin kiva postaus, itsekin aion kokeilla kestovaippailua! Paljon olen jo kestovaipoista lukenut, alkuun niiden maailma oli sekava ja hämmentävä mutta pikkuhiljaa olen saanut jotain tolkkua eri vaippamalleihin... Mutta tuli siis uutta hyvää infoa taas tässä postauksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen myös käymään kestovaippatapaamisessa ja katsomaan löytyykö teidän läheltä vaippalainaamoa :) pääsee hypistelemään erilaisia vaippoja

      Poista